Fire råd til god søvn

Fire råd til god søvn

Indsatsområder såsom tryksårsforebyggelse, tager ofte fokus væk fra at sikre borgeren en god søvnkvalitet. Det sker, ikke af ond vilje, men fordi søvn bare ikke har været i fokus i de sidste mange år. Det er forskningen dog ved at lave om på, for i takt med at vores viden om søvn bliver større og større går det også op for os, hvor vigtigt en god søvn faktisk er.

21. oktober 2019

Af: Ergoterapeut, Pia Beck

Derfor er søvn så vigtigt

Vi skal leve op til mange krav fra både vores arbejdsliv og sociale liv, som skal plejes. Derfor er søvn blevet en mangelvare for mange. Men dette er en rigtig dårlig ide. Søvn har nemlig stor betydning for vores krop og ikke mindst hjerne. Dette gælder ikke mindst for de borgere som vi som sundhedsprofessionelle yder omsorg for.

Når vi sover, gennemgår vi fire søvnstadier, som alle har hvert deres formål. Særligt den dybe søvn er vigtig for os, da det er her, vores hjerne vaskes ren for affaldsstoffer.

Får vi ikke nok dyb søvn, ophober der sig affaldsstoffer i hjernen. Det medfører, at hjernen reagerer langsommere, vi husker dårligere, og at vi generelt yder mindre, end vi normalt vil gøre. Og det går ud over både vores funktionsevne, men endnu vigtigere også vores helbred.

I sidste ende kan dårlig søvnkvalitet føre til en forringelse af vores immunforsvar, og medføre alvorlige sygdomme såsom overvægt, vaskulære sygdomme og stres. Forskning har da også vist, at de der arbejder om natten igennem et langt liv lever 5-7 år kortere end andre.

Sådan sikres søvnkvaliteten

Søvn er vigtigt for de borgere som du hver dag drager omsorg for. Men det kan være svært at vurdere, om en borger får den søvn han eller hun har behov for, for selvom de sover i tilstrækkeligt mange timer, er det ikke sikkert, de opnår en god søvnkvalitet.

Derfor er det vigtigt at kigge efter tegn hos borgeren på, om de får den søvn de behøver. Det kan f.eks. være, at de sover igen allerede inden de har nået morgenbordet, eller at de får mange små-lure i deres lænestol.

For at forbedre borgerens søvnkvalitet skal der gøres en indsats for at skabe de bedste rammer for søvnen. Det vil sige, at der skal fokus på at skabe en god søvnhygiejne, hvor der tages højde for elementer såsom lys, varme, støj og andre forstyrrelser.

Læs også: Søvn: Kroppens vigtigste medicin

Herunder får du 4 råd til at sikre en god søvn:

1. Sørg for at der er mørkt, hvor borgeren sover

Lys fra lamper og skærme skal begrænses inden og under søvnen. Lys fra skærme som tablets og TV er af samme type som solens stråler har når den står op, hvilket bilder hjernen ind, at det er dag. Derfor skal lyset være slukket. Borgere der er mørkeræd skal gradvist vænnes til at sove med lyset slukket, eller de kan have en natlampe, der er placeret væk fra sengen.

2. Sørg for en stabil lejring

Hvis borgeren skal sove godt, er det afgørende, at de også ligger godt. Derfor skal man sørge for en stabil lejring, som betyder at borgeren kan føle sig tryg og slappe af. Dette skal gøres med de rigtige lejringsmaterialer, som udover en stabil positionering også sørger for, at borgeren ikke bliver for varm eller oplever andre gener.

3. Undgå forstyrrelser i løbet af natten

Kan I for eksempel undlade at lade døren stå åben ind til borgeren? Går du på en nattevagt ind og tjekker til borgeren oftere end du behøver? Og er det på grund af dine egne eller borgerens behov? Alle disse små forstyrrelser i løbet af natten, kan være med til at forringe borgernes søvnkvalitet. Afbrydes de i den dybe søvn er der en risiko for, at deres hjerne ikke vaskes tilstrækkeligt ren.

4. Middagslur og kedsomhed

Keder man sig i løbet af dagen, er det letteste at ligge sig til at sove. Men oplever du, at en borger har svært ved at sove om natten, kan det være muligt, at vedkommendes middagslur skal begrænses. Det skal ikke gå ud over deres nattesøvn.

Der kan dog være mange ting, der forringer borgerens søvnkvalitet, og det er op til en individuel vurdering at finde ud af, hvilke greb der kan skrues på i den konkrete situation, for at skabe en bedre søvnhygiejne.

 


 

Har I brug for et fagligt indspark til sikring af den gode søvn?

Så bestil vores undervisningskonsulent, Pia Beck, til en skræddersyet temadag hos jer!
Skriv til Pia via formularen herunder.